Kiki deelt verhalen van naasten en brengt hun ervaringen onder de aandacht. Wat gebeurt er als je dierbare wordt getroffen door NAH? De wereld lijkt even stil te staan, vragen stapelen zich op en antwoorden zijn vaak moeilijk te vinden. Kiki gaat in gesprek met naasten en ervaringsdeskundigen die openhartig hun persoonlijke verhalen en waardevolle tips delen.
Al bijna 10 jaar werkt Kiki Kemp-Herfkens als ambulant begeleider of als maatschappelijk werker met mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Behalve de getroffene zelf (cliënt) begeleid zij vaak ook de partner en andere naasten. Begeleiding kan een familiegesprek met volwassen kinderen, of een gezinsgesprek met jonge kinderen zijn. Tenslotte begeleidt Kiki ook vaak de stellen samen.
Begin dit jaar heeft de directie van het UMC Utrecht Revalidatie en Sport, gevraagd aan de teams (fysio, ergo, psycholoog, maatschappelijk werk) hoe de zorg verbeterd kan worden. De beste pitch kreeg een innovatiebudget om het initiatief te realiseren. Deze pitch heeft Kiki gewonnen en met deze bijdrage heeft zij een vierdelige podcastserie gemaakt met ervaren mantelzorgers, partners, patiëntenverenigingen, naasten en getroffenen.
De podcasts zijn professioneel bewerkt door revalidant Thomas Reedijk van UMC Utrecht Sport & Revalidatie.
Vanaf donderdag 12 september 2024 wordt er elke week één podcast gepubliceerd:
Podcast 1: Zelfzorg en hulp vragen aan volwassen kinderen bij een partner met NAH (12 sept live)
Linda: Partner van Wim. Wim heeft een herseninfarct gekregen en kampt met forse geheugenproblemen, weinig tot geen ziekte-inzicht en heeft een ‘dronkenman’-loopje gekregen. Linda is werkend en heeft 5 volwassen kinderen die niet meer thuis wonen.
Vraag: Hoe zorg je goed voor jezelf zodat je je staande kan houden en kan je hulp in schakelen van je volwassen kinderen?
Podcast 2: Tieners op de middelbare school vertellen over hun moeder met NAH (19 sept live)
Mette en Tessel: Twee tieners op de middelbare school. Beiden zitten ze op een andere school en die scholen gaan zeer anders om met een leerling die een moeder met niet aangeboren hersenletsel (NAH) thuis heeft zitten. Hun moeder heeft namelijk een tumor en wordt hieraan geopereerd. De acute weken die daarna volgen, het thuiskomen van hun moeder met restverschijnselen (prikkelgevoelig, kort lontje, moeheid) en eerste jaar worden besproken.
Vraag: Hoe is school met de situatie omgegaan en wat is dan goede/slechte hulp? Wat heb jij nodig en hoe anders gaan jullie zelf om met de situatie?
Podcast 3: Dochters met een jong gezin vertellen over hun een moeder met NAH en haar man (26 sept live)
Aimee en Maroucha: Twee jonge moeders (30+) met een jong gezin. Hun moeder (70+) krijgt fors hersenletsel in Duitsland. De periode die daarna volgt en hun vader die overbelast raakt door de zorg van zijn vrouw.
Vraag: Hoe ga je om met de verschillende rollen van dochter, moeder, vrouw, werknemer etc.?
Podcast 4: Partners vertellen over de verschillende wijzen hoe zij omgaan met NAH (12 sept live)
Dirk en Willy: 50 jaar getrouwd stel als Willy een herseninfarct krijgt. Tijdens de revalidatie hoort ze dat de eerste drie maanden na het infarct het meeste herstel te winnen is. Zij komt vrij snel thuis om poliklinisch te herstellen. Ondertussen heeft Dirk zijn eigen shock te verwerken van een vrouw met een infarct. Hij is overbezorgd, angstig en durft haar niet alleen te laten. Willy wordt daar kriebelig van, wil haar eigen leven en regie terug. Dit geeft wrijving bij het stel.
Vraag: Hoe houd je verbinding met elkaar als je anders omgaat met hetgeen dat jullie beiden overkomen is?
Ben je geïnteresseerd in de links naar de podcast? Volg Kiki dan via LinkedIn of stuur haar een email (m.a.r.herfkens@umcutrecht.nl).
Zij is nog werkzaam bij het UMC Utrecht tot 1 november 2024.